
چرا آسمان شب تمام شد؟ - آکا
چرا آسمان شب تمام شد؟
"اگر از آسمان شب لذت می برید، دیدن آن را به دیگران توصیه کنید." این جمله
ای بود که سیاوش صفاریان پور در انتهای هر یک از برنامه های آسمان شب
تکرار می کرد تا توجه مردم را به این طبیعت فراموش شده معطوف کند. اما
گویا متاسفانه عمر این برنامه 10 ساله به سر رسیده است و دیگر از شبکه 4
سیما پخش نخواهد شد.
عدم پخش آسمان شب سوالات بسیاری را برای مخاطبان این برنامه در پی داشته که در مطلب زیر به آن ها خواهیم پرداخت.
معرفی
آسمان شب را می توان یکی از پایدارترین برنامه های تلویزیون دانست. پخش این مجموعه تلویزیونی از 16 اردیبهشت 1380 در شبکه چهار سیما آغاز شد و اردیبهشت امسال، در ویژه برنامه ای 10 سالگی خود را در مرکز علوم و ستاره شناسی تهران جشن گرفت. راز ماندگاری آسمان شب را باید در میزان جذب بینندگان پرشمار آن جستجو کرد. اطلاع رسانی اخبار و وقایع نجومی و خصوصاً بیان مفاهیم پیچیده ستاره شناسی به زبان ساده رویکرد ویژه این مجموعه تلویزیونی در طول این سالها بوده است. طیف مخاطبان این برنامه تلویزیونی دامنه ای وسیع دارد و شامل دانش آموزان و محصلان تا چهره های برجسته فرهنگی و اجتماعی ایران و در عین حال عامه مردم است. آسمان شب کوشیده شده است تا با وفاداری به مفاهیم علمی، نجوم به زبان ساده به جامعه عرضه شود، تا در میان انبوه علاقه مندان علوم ستاره شناسی و فضا، کالایی مفید، جذاب و در دسترس از سوی رسانه ملی به پیشگاه مردم ایران تقدیم شود.
انتقادها و پاسخ عوامل
به نظر برخی افراد این برنامه ضعف هایی هم داشته است. به طوری که در چند سال اخیر از طرف برخی انجمن های نجوم در سطح کشور بارها مورد انتقاد قرار گرفت. انتقادهایی که بسیاری عدم پخش این برنامه را با آن مرتبط می دانند. شایعات پی در پی درباره این انتقادها و ناگهانی پایان یافتن این برنامه باعث شد تا صد و چهارمین باشگاه نجوم تهران موضوع اصلی برنامه خود را پایان پخش مجموعه تلویزیونی آسمان شب قرار دهد و با دعوت از چند تن از کارشناسان این برنامه و سیاوش صفاریان پور به برخی از این سوالات و شایعات پاسخ دهد.
در این نشست نجومی صفاریان پور با رد اتهام کسب تمکن مالی با استفاده از عنوان برنامه «آسمان شب» که پس از تعطیلی این برنامه از سوی برخی منتقدان مطرح شد، گفت: کسانی که چنین مواردی را مطرح کردهاند، فارغ از بلندنظری و اندیشهای که دنیای نجوم همه را به آن دعوت میکنند، هستند.
وی همچنین، ضمن رد ادعای برخی مبنی بر انحصارطلبی و حلقهی تنگ کارشناسان این برنامه، یادآور شد: فردی که به عنوان میهمان یا کارشناس در یک برنامه تلویزیونی حضور مییابد، باید دارای ویژگیها و قابلیتهای خاصی باشد و به همین خاطر، کارشناسان اندک اندک به برنامه اضافه میشدند.
«آسمان شب» متعلق به بچههای روستایی است که معلمشان با ضبط برنامه، آن را در یک زنگ کلاس برای آنها پخش میکرد.
صفاریانپور با اشاره به تلاش برای انتخاب بهترین افراد به منظور انتقال بهترین محتوا در برنامه «آسمان شب»، اظهار کرد: هدف ما این بود که علاقهمندان نجوم در سراسر کشور که شانس حضور در کلاس کارشناسان مطرح و کارکشته را ندارند، به وسیله برنامه «آسمان شب»، از چنین امکانی برخوردار شوند.
صفاریان پور یک انتقاد جدی به برنامه «آسمان شب» را نپرداختن به اوضاع نابهسامان نجوم آماتوری و حرفه ایی عنوان و در عین حال تاکید کرد: از آنجا که هدف «آسمان شب» ایجاد علاقه و دسترسی ساده عموم مردم به اطلاعات بود، فرصت این موضوع پیش نیامد.
در ادامه این گردهمایی نجومی، فواد صفاریانپور ـ تهیه کننده برنامه «آسمان شب» ـ نیز در سخنانی، با اشاره به اینکه برنامهسازی، روایت یک داستان با شخصیتهای حقیقی است، اظهار کرد: یافتن افردای که ضمن برخورداری از از دانش، الکن نباشند و توانایی مقابل دوربین قرار گرفتن را نیز داشته باشند، کار سادهای نبود.
وی ادامه داد: کارشناسانی که با «آسمان شب» همکاری میکردند، با چگونگی جذب و نگه داشتن مخاطب خود آشنا هستند و این موضوع، یکی از عوامل استمرار حیات این برنامه تلویزیونی بود.
برنامه آسمان شب
فواد صفاریانپور با بیان اینکه ظهور دنبالهدار «هیل باب» در دههی هفتاد برای هیچ کس اهمیت نداشت، افزود: این در حالی است که چند سال بعد، وقوع هر ماه گرفتگی با پخش زنده از سوی چند شبکه تلویزیونی همراه شد.
تهیهکننده «آسمان شب» با اشاره به اینکه بابت پایان این برنامه، انتقادی بر رسانه نیست، افزود: انتقاد اصلی این موضوع به جامعه نجومی بازمیگردد، اینکه افرادی قادرند درون آن ورود، قدرت نمایی و عرض اندام کنند و موجب تعطیلی یک برنامه علمی با کیفیت بالا و با قدمتی ?? ساله شوند.
وی با بیان اینکه «آسمان شب» متعلق به بچههای روستایی است که معلمشان با ضبط برنامه، آن را در یک زنگ کلاس برای آنها پخش میکرد، لذت «آسمان شب» به همین اندازه بود و اگر کسی میخواهد با بداخلاقی، به گونهای دیگر از آن لذت ببرد، مانعی نیست.
فواد صفاریان پور با رد ادعای برخی مبنی بر سیاسی بودن دلایل پایان یافتن برنامه «آسمان شب»، یادآور شد: مشکل اصلی را باید در جامعه نجومی جستوجو کرد.
ادامه این برنامه با کادری جدید
گفته می شود قرار است سری جدید برنامه آسمان شب به تهیه کنندگی محمد جوزانی در 16 قسمت 40 دقیقه ای به زودی از شبکه چهار به روی آنتن برود. در سری جدید، برنامه از حالت گفتگوی یک طرفه خارج می شود و بخش های جدیدی از جمله گزارش از رصد خانه های کشور به برنامه اضافه خواهد شد. قرار است در برنامه آسمان شب مخاطبان علاوه بر آشنایی با علوم ستاره شناسی و پیشرفتهای حوزه نجوم، تازه ترین اخبار این علم نیز اطلاع رسانی شود .
به گفته تهیه کننده برنامه بخش پرسش و پاسخ ازدیگر بخشهای جدید این برنامه است که مخاطبان سئوالات خود را با کارشناسان برنامه مطرح خواهند کرد . در سری جدید تیتراژ و دکور برنامه نیز تغییر خواهد کرد.
منبع:تبیان